Če sanjate o sproščanju in plavanju v svojem lastnem ribniku v čisti, naravni vodi brez kemikalij, imamo za vas dobro novico. Z naravnimi plavalnimi ribniki lahko uresničite svoje sanje  - naravno in zdravo za kopanje in hkrati čudovit izgled na vrtu. Plavalni ribniki sodijo med najnovejše trende v oblikovanju in izvedbi vrtov.

Poleg naravnega izgleda ribnika, imajo naravni plavalni ribniki tudi številne prednosti:
- odlična kakovost vode
- čiščenje vode brez kemikalij
- ustvarjanje habitata za divje živali in rastlinstvo
- nižji stroški vzdrževanja v primerjavi z običajnimi bazeni
- kopanje v naravnem plavalnem ribniku ne povzroča rdečih srbečih oči, srbečice kot jih lahko povzročijo klorirani bazeni
- ni neprijetnega vonja po kemikalijah
- naravni plavalni ribniki se neopazno zlijejo z okoljem in so čudovit naraven dodatek na vašem vrtu
- na voljo je veliko možnosti glede velikosti, oblike kot tudi razni dekorativni dodatki, kot so npr. slapovi, in da – v svoj ribnik lahko celo dodate ribe!


Kako delujejo naravni plavalni ribniki: 

Naravni plavalni ribniki posnemajo biotsko raznovrstnost in delovanje naravnega okolja in imajo ločena območja za kopanje in čiščenje vode. Dizajni se zelo razlikujejo. 
 
Priporočena minimalna velikost plavalnega ribnika je od 30 od 50 m2. Lahko se naredijo tudi manjši. Običajno plavalno območje obsega 50 do 70 % celotne vodne površine, ostalo je namenjeno filtraciji. Voda se črpa v plitva območja z bogatim rastlinskim svetom, ki deluje kot naravni filter, ki ohranja vodo čisto in bistro. 
Da bi rastline dobro uspevale, je treba vzdrževati pH med 5.5 in 7. Če je plavalni ribnik dobro zasnovan zahteva veliko manj vzdrževanja kot običajen bazen. 
  • Površina:  večji (in globlji) kot je bazen, manjša je verjetnost, da se bo v njem pojavil problem z algami. Za zdrav sistem se priporoča najmanjša skupna površina od 45 do 50 kvadratnih metrov.
  • Globina: globlji bazen bo pomenil nižjo temperaturo vode, kar lahko pomeni počasnejši začetek vaše plavalne sezone, a morda bolj osvežujoče kopanje v največji vročini poletja. 
  • Razmerje med senco in soncem: Sonce spodbuja rast alg in fotosintezo, tako da manj izpostavljenosti soncu tem bolje. Sončna območja pa lahko naravno zasenčite s plavajočimi listi, ki bodo upočasnili rast alg in zaščitili vodno življenje.

Naravni plavalni ribniki pomenijo manj komarjev, ne več! V naravno okolje se namreč naselijo naravni plenilci ličink komarjev, saj v vodi ni klora. Poleg tega lahko naravni plavalni ribnik na vašem vrtu zmanjša tudi populacijo pikajočih žuželk, saj naravni habitat pritegne kačje pastirje in druge naravne plenilce. Tako kot rastline, so namreč tudi žuželke, dvoživke in drugi vodni organizmi del ekosistema naravnega plavalnega ribnika. To je za mnoge zelo privlačno, medtem ko so drugi morda nekoliko zadržani, ampak upoštevajte, da teh malih bitij ne zanimamo in so verjetno veliko hitrejši plavalci od nas, zato se lahko sprostite in uživate. 


Pomemben faktor pri izdelavi plavalnega ribnika je izbira vodnih rastlin, ki niso samo element lepega izgleda ribnika. Vodne in obvodne rastline igrajo pomembno vlogo pri doseganju stabilnosti in čistosti ribnika, prebivalcem in občasnim obiskovalcem ribnika pa nudijo varen prostor za počitek:
- plavajoče vodne rastline - lokvanji in druge plavajoče rastline, ki zagotavljajo senco in ščitijo mikroorganizme pred UV žarki
- oksigenatorji - v vodo oddajajo kisik ter naravne algicide, ki dodatno zavirajo rast alg
- hitro rastoče rastline - odlični porabniki hranil, ki tudi zavirajo rast alg


Za dobro delovanje ekosistema potrebujete ustrezne črpalke za ribnike in filtre za ribnike, ki skbijo za kroženje in čiščenje vode. Na trgu je mogoče dobiti različne črpalke za ribnike zato je prava izbira črpalke za plavalni ribnik izjemnega pomena. 

V naši spletni trgovini vam nudimo vso opremo za izgradnjo ribnika. Na voljo so tudi različne fontane za ribnike, ki bodo vašemu plavalnemu ribniku dale posebno čarobnost. Za prehodna obdobja, ko bi radi že zaplavali, pa je voda še premrzla, lahko dobite tudi vse za ogrevanje ribnika. Pri samemu vzdrževanju plavalnega ribnika vedno pride prav tudi skimmer, ki bo namesto vas poskrbel, da bo očistil listje in druge delce s površine vode, za čiščenje dna ribnika pa vam priskoči na pomoč različna oprema za vzdrževanje čistoče ribnika, kot npr. sesalnik za čiščenje ribnika ali robot

Celoten program za plavalne ribnike si lahko pogledate TUKAJ, vabljeni!