Sončni kolektorji - topla voda iz vaše strehe - kaj to sploh je?

Solarni sistemi pretvarjajo sončno energijo v uporabno toploto. Za naše kraje je povprečna sončna moč 800 W/m2. V solarnih kolektorjih se mešanica vode in glikola (t.j. prenosnik toplote) segrevata in krožita po ceveh med solarnimi kolektorji in solarnim zalogovnikom, v katerem se topla voda potem shranjuje.
Na solarnem zalogovniku je elektronski krmilnik, ki vedno spremlja temperaturo v solarnih korektorjih in solarnem zalogovniku. V kolikor je temperatura v kolektorjih večja kot v zalogovniku, krmilnik zažene črpalko in že pridobivamo koristno toploto iz sončne energije. Ko se temperaturno razmerje obrne, se črpalka izključi.
 
Obstajata dve glavni skupini solarnih kolektorjev, in sicer:


1. Ploščati kolektorji                 2. Vakuumski kolektorji⇒ Oglejte si našo ponudbo vakuumskih in ploščatih kolektorjev ⇒

Za obe vrste kolektorjev je značilno, da v poletnem času pretvorijo zadostno količino energije, ki zadosti naše potrebe po sanitarni vodi.
Razlika med njima se pokaže predvsem v zimskem času, saj pri ploščatih kolektorjih potrebujemo za ogrevanje sanitarne vode še dodaten vir toplote, medtem ko imajo vakuumski kolektorji bistveno boljši izkoristek, saj normalno delujejo tudi pri zelo nizkih temperaturah (-10°C). Zaradi boljšega izkoristka je njihova površina za enako moč bistveno manjša kot pri ploščatih.

Solarno ogrevanje sanitarne vode

S takim sistemom pridobite od 60% do 90% toplote, ki jo porabite za vsakdanje potrebe, kot so prhanje, kuhanje, pranje perila ali posode in to brez emisij v okolje!
Prednost takega sistema pa je tudi v tem, da lahko za najmanj 6 mesecev izključite peč za ogrevanje sanitarne vode in s tem prihranite vsakoletno nekaj 100 € za kurilno olje ali zemeljski plin. S tem pa posledično zmanjšate tudi izpust CO2.

Zastavite si naslednja vprašanja:

- Koliko oseb je v stanovanju?
- Ali bomo priključil pomivalni in pralni stroj?
- Kakšen naj bi bil solarni zalogovnik ter koliko kolektorjev potrebujemo?


Lahko rečemo, da potrebujemo na osebo 2 m² ploščatega kolektorja ali 1,5 m² vakuumskega kolektorja. Solarni zalogovnik pa naj bi bil velik okoli 80 L na osebo, saj z omenjeno zalogo vode lahko premostimo kar nekaj oblačnih dni. V kolikor na omenjen sistem priključimo še pomivalni in pralni stroj se dimenzijsko sistem poveča za cca. 25%. Iz tega sledi, da za štiričlansko družino s priključenim pralnim im pomivalnim strojem rabimo 400-litrski solarni zalogovnik, ter 8 m² ploščatih kolektorjev oz 6 m² vakuumskih. Seveda pa smo vam pripravljeni svetovati, kako najboljše izkoristiti sonce v vašem primeru.

Pametna kombinacija: sončna podpora za ogrevanje stanovanja in sanitarne vode

Z izgradnjo sistema lahko letno prihranimo od 20 do 80% stroškov za ogrevanje. Največji prihranek dosežemo v prehodnem obdobju. Sistem se lahko odlično vklopi v že obstoječo kurilnico, ne glede na to kakšen tip kurjave trenutno uporabljate.

Pomembni parametri:

* Velikost stanovanjskega objekta
* Izolacija sten stanovanjskega objekta (toplotne izgube)
* Način ogrevanja (talno ali radijatorsko)
* Kakšen naj bi bil solarni zalogovnik ter koliko kolektorjev potrebujemo?


Za podporo ogrevanju objekta rabimo solarni zalogovnik, ki je v razmerju s površino stanovanja. To razmerje pa naj bi bilo med 6 in 10L vode na 1m2 bivalne površine. Sistem mora biti nadstandardno zgrajen - dimenzioniran na zimski čas. Razmerje vakuumskih kolektorjev pa naj bi bilo med 2 in 3m2 na 100L vode. Ploščati kolektorji niso primerni za omenjen sistem, ker imajo v zimskem času preveč izgub.

⇒ Odgovori na 14 največkrat zastavljenih vprašanj o solarnih sistemih ⇒