Panelni grelniki - radiatorji so namenjeni za individualno ali skupinsko postavitev v prostoru. Kot sredstvo za prenos toplote se najpogosteje uporablja voda, v določenih okoliščinah pa se lahko uporablja tudi druge prenosnike toplote kot so olja, sredstva proti zamrznitvi ter druge tekočine. Z uporabo različnih toplotnih prenosnikov se razlikuje tudi toplotna moč radiatorja. Najvišja temperatura toplotne prenosne snovi je 110 °C. Radiatorji se lahko uporabljajo za sisteme ogrevanja s črpalko ali brez črpalke (t.j. termodinamično – ogrevanje, ki deluje na principu različne gostote prenosnika toplote). Delovni tlak v sistemu ne sme biti višji od 0,4MPa, radiatorji pa so testirani na maksimalni tlak 1,0 MPa. Oblika omogoča enostavno čiščenje, zavzamejo malo prostora.

 

Razporeditev temperature

Ogrevanje z radiatorjem ne omogoča enakomerne porazdelitve temperature v prostoru.

 

Klasični železni radiatorji

So cenovno najbolj ugodni vendar za delovanje zahtevajo nekoliko višjo temperaturo (imajo slabši izkoristek pri prenosu toplote).

 

 

 Aluminijasti radiatorji


So cenovno dražji vendar pa zaradi izvrstnih prevodnostih lastnosti aluminija zahtevajo manjšo temperaturo prenosnega medija.

 

 

 Termostatski ventil

Pri radiatorjih s termostatskim ventilom natančno uravnavamo temperaturo v prostoru. Na vrtljivem delu ventila so številke od 0 do 5, pri čemer pomeni:

- 0 – popolno zaprt
- * - 4°C (zaščita prostora proti zmrzali)
- 3 – 20°C
- 5 – popolno odprt.

S termostatskimi ventili lahko veliko privarčujemo, saj v vsaki sobi posebej reguliramo temperaturo. Omenjena regulacija pa nam omogoča, da ne segrevamo prostorov po nepotrebnem.

V spletni trgovini Vam nudimo različne tipe radiatorjev, ki Vam jih po želji tudi zmontiramo.